Élelmünk élete

Élelmünk élete

Bodza virágból, bodza virágból...

2020. május 13. - Hornyák Eszter

... hullik a, hullik a sárga virágpor. Beszéljünk ma tehát a bodzáról.

canva_elderflower_in_the_garden_1.jpg

Az én személyes véleményem, hogy a bodzát sokan félreismerték az elmúlt évtizedekben. Leginkább a bogyója tekintetében. A legtöbb ismerősöm rendre feltette számomra a nagy kérdést, ami bizonyára a te fejedben is megfordult már.

 

"Hisz a bodza bogyója mérgező, nem?"

 

Örömmel jelenthetem neked, nem az! Sőt! Kifejezetten pozitív élettani hatásokkal bír. Gondolj csak a színére. Sok kutatás tért már ki arra, hogy minél színesebb a táplálékunk, annál egészségesebb hatást gyakorol a testünkre. Ennek alapján én nem ismerek egészségesebb bogyós gyümölcsöt picike hazánkban. Mégis óvjuk tőle kíváncsi gyermekeinket, mikor frissibe szedik a fáról. A tévedés oka az információ hiány. A bodza bogyója éretlen állapotban, zölden valóban mérgező. Generációkon átívelő tiltása következtében a részletek kikoptak és maradt a szülői féltés.

Azonban a mezőgazdaság és az élelmiszeripar nem félt. Számtalan élelmiszerünkben található meg a bogyó! 

Nem is tudod hol keresd? Ittál már szörpöt? Olyat ami nem otthon készült. Szinte garantálható, hogy színezék gyanánt bodzát használtak. A bodza olyannyira tömve van festékanyagokkal, hogy kis mennyiséggel is erőteljes hatást érhetnek el az arra szakavatott gyárak. Ilyen lehet még a piros bogyós gyümölcsöket tartalmazó joghurtok, a legtöbb gyümölcslé,de akár teák színező anyaga is lehet. De ennek örülni kell.

A bodza hazánkban gyógynövénynek számít, ráadásul itthon a gyógynövények közül a legnagyobb területen termesztik. De mint minden más monokultúrában termesztett növény esetében is, itt is megjelentek betegségek, kártevők melyek miatt az ültetvényeket permetezni kell. Érdemesebb lenne e gyógynövényt koncentráltabb formában fogyasztani, nem mint adalékanyag. Ilyen fogyasztásra viszont csak és kizárólag a gyűjtött növényeket ajánlom.

Na de mit is tud a bodza? Tele van természetes savakkal, mint az almasav, citromsav és az ecetsav. Izzasztó hatása van és serkenti a szervezetünk tisztulását salakanyagaink távozásának gyorsításával. Csillapítja a fájdalmat, kakukkfűvel és borsmentával párosítva még a migrén ellen is kimutatták jótékony hatását. Meghűlés ellen is védelmet biztosít. De a legjobbat a végére hagytam. Természetes folsav forrás, várandóság esetén szinte megkerülhetetlen ennek pótlása a növekvő gyermek egészsége érdekében.

Hát ne degradáló egy ilyen szuper növényt színezéknek használni?

Kérlek ne szedd le szörpnek az összes virágot, kóstold meg idén a bogyót is! A madarakról ne feledkezz meg, imádják ők is ezt a csodabogyót. Hagyj nekik is!canva_black_elderberries_1.jpg

 

 Hornyák Eszter

A bejegyzés trackback címe:

https://elelmunkelete.blog.hu/api/trackback/id/tr6615678460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása