Rendhagyó módon a héten nem egy zöldség növényről szeretnék nektek írni! Nagyon sok allergén növény létezik, mindenre reagálhat rosszul az immunrendszerünk! Fontos lesz ez a mondat, a végén megértitek miért.
Személyes sztori: Én allergiás vagyok a görögdinnyére! Minden évben sóvárogva nézem a nagy kerek vagy akár hosszúkás, ritkább esetben kocka alakú dinnyéket! Mutatok majd nektek kocka alakú dinnyét, de sajnos nem szenzációként tekintek erre, hanem a természet erőszakos deformálásaként. Végül sosem bírok magammal, mert a jól behűtött édes dinnyénél nincs jobb a világon. Persze nagyon gyakran ki is váltja az allergiás tüneteket, hosszas kutatás után pedig rátaláltam miért vagyok rá érzékeny. Ugyanis a parlagfűre is az vagyok, és keresztallergia alakult ki a vele rendszertanilag rokonságban álló görögdinnyére is. És mellesleg egy rakat másra is.
Szóval az allergia! Allergiás reakció során a hisztamin mennyisége hirtelen növekedik meg a szervezetben és mint egy közvetítő szerepel a folyamatban. Ezért is van sok allergia gyógyszerben antihisztamin. Az én tapasztalatom sok évnyi allergiagyógyszer szedése után, hogy nem javítanak az alap problémán, valószínűleg nem is azért készítették őket.
Főiskolai tanulmányaim során a már amúgy is megingott hitem a gyógyszerek mellett, végképp összeomlott, mikor az egyik tanárom mesélt kicsit mélyebben a parlagfűről.
Eme rossz hírű növénynek a latin neve volt számomra a legmegdöbbentőbb. Ambrosia artemisiifolia. Mit is ettek a görög istenek? Bizony Ambróziát. A legendák szerint ez a növény csodálatos hatásokkal bír. Ez mind csak mítosz, viszont az tény, hogy hatalmas porvihart kavar nem csak a virágzása, de a megítélése is. Egymásnak feszülnek a pártolók és az irtók. Valaki a világ legveszélyesebb növényének tartja, valaki pedig rovarirtót készít belőle és olyanok is vannak, akik fogyasztják frissen, szárítva teaként és még sorolhatnám.
Én egyik táborhoz sem tartozom igazán. Ha meglátok egyet a kertben akkor kihúzom aztán vagy a pipiké vagy "száradjál a napon". Van viszont valami, ami igazán nem tesz jót a nagyüzemi irtásában. Nem tudom, hogy a világ kertész szakijai miért nézik ezt be minden évben, de be kéne már látni, a módszeres kaszálás nem használ. Ha nem sikerült a csírázásnál megállítani a vegetációt, akkor vagy maradnak a kemény vegyszerek, vagy az úgymond környezetet nem annyira terhelő kaszálások (természetesen motoros kaszával, amely tényleg épp csak kipufogó gázt ereget). Amennyiben a gyökerét nem távolítjuk el a növény életképes marad. SŐT! Kaszálás nélkül egyetlen egy szálon hozna csak virágot minden egyes példány, kaszálás után már 4 szálon teszi ugyan ezt. Ha még egyszer lekaszálják akkor ez a szám 16-ra emelkedik. Értitek a problémát??? Magunk alatt vágjuk a parlagfüvet!
Akkor mit tegyen a sok allergiás ember? Újra csak személyes tapasztalattal tudok szolgálni. Jómagam leálltam a szerről. Bizony a családomban sokszor tapasztaltam, hogy az allergiás tünetekre szolgáló készítményeket már-már függőségig szedi az ember, egyre kevésbé hatásosak és egyre nagyobb adagot kíván a hatás éléréséhez (például az allergiás orrsprayk). Épp ezért, én úgy döntöttem felhagyok ezzel. Kíváncsiak vagytok, igaz? Persze, hogy borzalmasan voltam.
Ebben az esetben is csak egy igazán hasznos megoldást találtam! Tiszta Étkezés! Sok-sok zöldség és gyümölcs és természetesen az allergiát okozó vegyületek kerülése. Ételnél ez egyszerűbb, a levegőben szállóknál egy "picit" nehezebb.
Életmódot kell váltani! Az immunrendszerünk rosszul reagál, de ha mellette minden vitamin és bioaktív anyag rendelkezésre áll a szervezetünknek, a reakció okozta károk hamarabb helyreállnak, sőt egyes növények képesek lassítani a szervezet hisztamin termelését(piros szőlő héjában található vegyületek).
Blogom célja is az, hogy megismertessem a világ kertészeti tudományát veletek, miért és hogyan termesztünk élelmiszert. Hiszem, hogy a növényeknél csodálatosabb és komplexebb tápanyag forrás nem igazán van. Emberi mivoltunk kifejlődése során végig fogták a kezünket és tőlük széles spektrumban hozzájuthatunk mindenhez, amire csak szervezetüknek szüksége lehet. Miért fordulnánk el tőlük most?
Nem lennék hiteles ha jómagam nem fogyasztanék sokat belőlük. A szezon már számomra elkezdődött, de eddig csak párszor tüsszögtem és javarészt minden tünet elkerült engem! Remélem ez majd a dinnyéknél is igaz lesz!
Hornyák Eszter